Publiciteit Noodkreet paus Franciscus

Hieronder vindt u doorverwijzingen naar artikelen en uitzendingen over ons initiatief.

Persberichten

Klik hier voor ons persbericht van 10-2-15 naar aanleiding van onze bijeenkomst op 7 februari 2015  "Wij gaan door"

Klik hier op ons persbericht van 11-2-15 naar aanleiding van onze oproep "Noodkreet aan paus Franciscus"

Radio/tv

RTV Oost in Overijssel Vandaag 11 mei 2015 17:00 "Sluiting van 280 Rooms-Katholieke kerken nog lang niet zeker" Volgens Wim Gaalman is het nog maar de vraag of de sluiting van 280 kerken van de Rooms-Katholieke geloofsgemeenschap door zal gaan. Het plan van aartsbisschop Eijck om steeds meer kerken te sluiten, valt volgens de initiatiefnemer van het Verbond van Verontruste Parochianen niet in goede aarde bij het Vaticaan.
Klik hier voor het bekijken van de uitzending.

RTV Utrecht in U Vandaag (9 april 2015) Aartsbisschop Eijk: Kerkprotest maakt geen schijn van kans
"De actiegroep tegen aartsbisschop Wim Eijk, Bezield Verband Utrecht, is 'geen serieuze gesprekspartner'. Dat zegt de bisschop in een interview met RTV Utrecht.De tienduizend handtekeningen die vorige week werden ingediend, zullen dan ook niets uithalen, voorspelt Eijk. De sluiting van kerken gaat door, ook voor dorpskerken met een sociale functie. Dorpsbewoners zullen de auto moeten pakken, zegt de aartsbisschop.Aartsbisschop Eijk reageert voor het eerst in een televisie-interview op de aanhoudende protestacties van Bezield Verband Utrecht."
Klik hier voor de uitzending met het tv-interview met kardinaal Eijk en het commentaar van Bezield Verband Utrecht of ga naar: op:  http://www.rtvutrecht.nl/gemist/uitzending/rtvutrecht/u-vandaag/20150409-1700/8059786

Omroep Gelderland in GLD Vandaag (9 april2015) Kerkprotest maakt geen schijn van kans 
"De 12.000 protesthandtekeningen tegen de sluiting van katholieke kerken zullen niets uithalen, zegt aartsbisschop Wim Eijk. Vorige week bood Bezield Verband, een actiegroep van verontruste katholieken, hem die handtekeningen aan. De actiegroep maakt zich grote zorgen over het hoge aantal kerksluitingen in Gelderland."
Klik OG 9-4-15 Geen schijn van kans voor de TV-uitzending van GLD Vandaag of ga naar: http://content.omroep.nl/omroepgelderland/items/video/2015/04/GLD_Bezield_verband.mp4

RTV Utrecht geeft in U Vandaag (1 april 2015) een reportage van de bijeenkomst aan de Maliebaan met de overhandiging van de resuktaten van de Noodkreet en een interview met Godelieve van Heteren over de sluiting van Jacobuskerk in Utrecht-N.
Klik hier voor het bekijken van de reportage (start op 15.10)

KRO NCRV Radio De ochtend van Ad de Groot (1 april 2015)
Verslaggever Marcel Dekker volgt vandaag Ad de Groot. Voorzitter van Bezield Verband Utrecht, een groep die zich grote zorgen maakt over de aangekondigde sluiting van 300 katholieke kerken in het bisdom Utrecht.
Klik hier voor het beluisteren van de uitzending

Omroep Gelderland (1 april 2015) Actie verontruste katholieken bisdom Utrecht: sluit onze kerken niet
Woensdag overhandigde een groep verontruste katholieken de meer dan 12.000 ondersteunende reacties voor een Noodkreet aan paus Franciscus aan een medewerker van bisschop Eijk. Het verzamelen ervan was geen sinecure. Nogal wat pastoors hadden het verboden handtekeningenlijsten in de kerk neer te leggen, zegt de groep.Op Radio Gelderland sprak Corine van Dijk met de voorzitter van Bezield Verband, Ad de Groot
Klik hier voor de reportage

NOS-RADIO 1-JOURNAAL (31 maart 2015) 12.000 handtekeningen tegen kerksluitingen
Een groep boze katholieken heeft 12.000 handtekeningen opgehaald tegen de sluiting van kerken in het aartsbisdom Utrecht. De handtekeningen worden overhandigd aan aartsbisschop Eijk. Volgens actiegroep Bezield Verband Utrecht (BVU) is Eijk verantwoordelijk voor de vervreemding van duizenden gelovigen van de Rooms-Katholieke Kerk. Het is maar de vraag of aartsbisschop Eijk de handtekeningen in ontvangst neemt. Vorige maand liet het aartsbisdom weten dat het niet met Bezield Verband Utrecht wil praten. BVU hoopt uiteindelijk dat de noodkreet ook paus Franciscus bereikt. Radio 1 Journaal praat met naar Ad de Groot van Bezield Verband.
Klik hier om de uitzending te beluisteren.

NOS-RADIO-1 Vandaag “12.000 handtekeningen tegen plan sluiten parochies
(Verslag van Joris Kreugel,dinsdag 21 maart 2015)
De katholieke actiegroep Bezield Verband Utrecht gaat morgen naar het bisschoppelijke paleis aan de Maliebaan in Utrecht om een protestbrief aan te bieden die door 12-duizend mensen is ondertekend.
Verslaggever Joris Kreugel gaat op bezoek bij één van de kerken die gesloten gaat worden en loopt mee met voorzitter Fons Mathot van de locatie-raad van de Jacobuskerk in Utrecht-N.
Klik hier voor het beluisteren van de uitzending

Interview met Prof.Dr. Jozef Wissink in een uitzending van Kerken in Keistad van 22/02/2015
Klik hier De link werkt niet! voor de radio-uitzending van een uur waarin Jozef Wissink in een openhartig interview het sluitingsbeleid van Aartsbisschop kardinaal Willem Eijk weerlegt. Enkele citaten:
“Mijn publicatie was geen brief aan Eijk, maar een commentaar, een analyse van de tekst zijn brief van 23 nov. 2014. Na enkele keren lezen begon ik pas goed te begrijpen wat er werkelijk staat.”
“In de fusies van parochies was er sprake van vermogensvervreemding: mensen voelen zich bestolen en daar hebben ze gelijk in”. “Door gelovigen de eucharistie te laten vieren in een eucharistisch centrum verwoest je de lokale geloofsgemeenschap”

Op 17 februari 2015 zond EO radio op NPO5 om 20.00 u. in het programma Door de Week een vraaggesprek uit met Ad de Groot. Hans Zuijdwijk, rechterhand van kardinaal Eijk krijgt de gelegenheid te reageren op het verhaal van Ad de Groot en op een fragment uit een eerder interview met Mgr. De Korte van Groninen, die aangeeft dat hij een heel ander beleid voert dan de kardinaal.Klik hier voor de aankondiging op EO website "Nederlandse noodkreet aan paus Franciscus". Klik hier om de uitzending van ca. 20 minuten te beluisteren."Aartsbisdom Utrecht niet van plan te praten met protestbeweging"

Klik hier voor een interview van ca. 20" van RTV Oost Radio met Jozef Wissink. Emeritus-hoogleraar praktische theologie Jozef Wissink is een van de weinigen die kritische noten durft te kraken over het stuk van de kardinaal. "Er heerst een angstcultuur in het bisdom" Teller van ca.3.40 tot 24.40

Klik hier voor een uitzending van RTV Oost Radio voor een interview van ca. 20" met Wim Gaalman op zondag 15 februari 2015. Oud-notaris Wim Gaalman uit Rossum heeft op internet een digitaal verbond in het leven geroepen om verontruste parochianen te bundelen.

Op 3 februari 2015 was er een uitzending van RTV Oost met Ad de Groot over de ophef rond de brief van kardinaal Eijk. In de uitzending gaf vicaris Cornelissen zijn visie in een afzonderlijke reportage omdat hij weigerde met Ad de Groot in de uitzending in gesprek te gaan.
Klik hier voor het videofragment van de uitzending

Radio-uitzending van Omroep Gelderland (11-2-15 om 8.15 u.)
Vraaggesprek met Ad de Groot, voorzitter Bezield Verband Utrecht
Klik hier en klik op de website op de voortgangsbalk op 10.50

TV-reportage van Omroep Gelderland op 11 februari 2015 om 18.00 u.
Klik hier voor een interview met pastoor Zweers en Ad de Groot. 'In het afgelopen jaar heeft de kardinaal kunnen ervaren wat er gebeurt als hij kerken gedwongen sluit en tegelijkertijd gelovigen verbiedt om nog langer in hun eigen plaats of dorp reguliere vieringen te houden. Meer dan 90 procent van de gelovigen haakt dan af. Hij heeft recentelijk berekend dat er over ruim 10 jaar minder dan 20 kerken nodig zijn. De overige meer dan 300 kerken zullen dan gesloten zijn', zo schrijft Bezield Verband in de petitie.

TV-reportage van EenVandaag op 31 januari 2015
Klik hier voor een tv-reportage van ruim 20 minuten, met daarin interviews met kardinaal Eijk, Jozef Wissink, Ton van Schaik en het felle protest van de vitale geloofsgemeenschap in Brummen aan wie de kerk ontnomen wordt. "Gelegaliseerde diefstal is ook diefstal". Het fragment begint op ongeveer 5.30 minuten vanaf het begin van de uitzending.

Klik hier voor een interview met Mgr. De Korte van Groningen in Dit is de Dag, NPO radio 1 "Bisschoppen oneens over toekomst kerk". “Als je, zoals kardinaal Eijk, gelovigen opdraagt om zondags naar een kerk ver uit de buurt te reizen, vraag je te veel van ze. De kerk moet zijn waar de mensen wonen.”  Die boodschap bracht bisschop Gerard de Korte van Groningen vrijdag bij Dit is de Dag. De Korte vindt dat de slinkende katholieke parochies zondags gewoon in hun eigen dorp bij elkaar moeten komen, ook al is het eigen kerkgebouw afgestoten.

Publicaties

Klik hier voor het artikel van RTV Utrecht van 9 april 2015 Actiegroep Bezield Verband niet onder de indruk van kritiek aartsbisschop Eijk.
"De actiegroep Bezield Verband Utrecht laat zich niet van haar stuk brengen door de kritiek van aartsbisschop Eijk. Dat zegt de voorzitter van de katholieke groepering, Ad de Groot."

Klik hier voor het artikel van RTV Utrecht van 9 april 2015 Aartsbisschop Eijk: Kerkprotest maakt geen schijn van kans. "De actiegroep tegen aartsbisschop Wim Eijk, Bezield Verband Utrecht, is 'geen serieuze gesprekspartner'. Dat zegt de bisschop in een interview met RTV Utrecht. De tienduizend handtekeningen die vorige week werden ingediend, zullen dan ook niets uithalen, voorspelt Eijk. De sluiting van kerken gaat door, ook voor dorpskerken met een sociale functie. Dorpsbewoners zullen de auto moeten pakken, zegt de aartsbisschop."

Klik hier voor deel 1 en hier voor deel 2 van het 3 pagina grote interview met kardinaal Eijk in de NRC van 4 april 2015 Ik twijfel niet
Massaal beklagen katholieken zich bij de paus over het beleid van kardinaal Wim Eijk. Hij ziet daarin de weerstand die ook Jezus ondervond. „Mijn toon is niet hard. Mijn toon is rustig, maar duidelijk.” En een ander citaat: “Bij ons is dat uitzuiveringsproces zich nu aan het voltrekken. De mensen die overblijven, zijn de mensen die hun geloof echt serieus nemen.” “Het kaf wordt van het koren gescheiden?” „Dat klinkt zo actief. Dit gebeurt gewoon.”

Klik hier voor het artikel in het AD van 4 april 2015 Ik ga niet even een paar kerken sluiten
Interview met Ton Huitink, de nieuwe pastoor voor de drie Utrechtse parochies

Klik hier voor een artikel in Trouw van 2 april 2015 Kardinaal Eijk is eigenlijk ongelovig 
Actievoerders tegen sluiten van katholieke kerken spreken in Utrecht tegen dovemans oren

Klik hier voor het artikel in Dichtbij van 1 april 2015 Kerkgangers voeren actie voor deur kardinaal Eijk

Klik hier voor het artikel in het Katholiek Nieuwsblad van 1 april 2015 Bezield Verband biedt kardinaal Eijk 'noodkreet' aan

Klik hier voor het artikel op RTV Utrecht van 1 april 2015 Utrechtse kardinaal laat zich niet zien aan demonstranten

Klik hier voor het artikel van 1 april 2015 op katholiek.nl Utrechtse demonstranten krijgen kardinaal Eijk niet te spreken

Klik hier voor het artikel in Trouw van 31 maart 2015 12 duizend handtekeningen tegen koers van Eijk

Klik hier voor het artikel in het Reformatorisch Dagblad van 31 maart 2015 12.000 handtekeningen voor noodkreet aan paus Franciscus

Klik hier voor het artikel op Kerknet Vlaanderen van 31 maart 2015 12.000 HANDTEKENINGEN TEGEN KERKSLUITINGEN IN NEDERLAND

Klik hier voor een artikel in het Nederlands Dagblad van 31 maart 2015 12.000 handtekeningen tegen beleid aartsbisschop Eijk

Klik hier voor een artikel op katholiek.nl van 31 maart 2015 Ruim 12.000 handtekeningen tegen kerksluitingen

Klik hier voor het artikel in NRC van 31 maart 2015 Bezorgde katholieken stappen naar de paus

De Meester en de pastoor (column van Jutta Chorus in NRC Handelsblad van 9 maart 2015)
Meester Leenders is voor de laatste keer voorgegaan. „De pastoor”, concludeert hij, „heeft de eucharistie gebruikt als dwangmiddel.” Hij noemt hem ‘een autist’. Na afloop zegt hij: „Ik ben mijn kerk kwijt, de kerk die me verrekt lief is.” Hij huilt, de oude, kaarsrechte meester.
Klik hier voor de tekst van deze column

Enkele citaten uit een brief van 19 januari 2015 van Mireille Groot Koerkamp aan kardinaal Eijk:
Datzelfde geldt voor de kerkgemeenschap, ons dorp. We komen hier samen om elkaar te steunen als een dorpsgenoot is overleden. We komen hier samen om te bidden, om te vieren, om elkaar te steunen, om stil te staan en om hoop te vinden. Ik voel me thuis in deze kerk en in deze gemeenschap. De kerk hoort bij ons en wij bij deze kerk. De kerk en het dorp zijn aan elkaar verbonden.”

Als de kerkelijke organisatie doorgaat met deze rechtlijnige logica tot aan uw pensioendatum, dan zie ik de kerk als volgt voor me: 20 kerken met een handje vol volgelingen. Ik ben dan uitgeschreven. Mijn dorpsgenoten ook, althans 95% (gok ik). Ik ga niet naar een andere plaats of stad naar de kerk. Niet alleen vanwege de afstand of de moeite, maar vooral vanwege het wegvallen van de verbondenheid met deze kerk en de gemeenschap.” Klik hier voor de hele brief van Mireille Groot Koerkamp aan kardinaal Eijk

Klik hier voor een artikel in het Brabants Dagblad van 7 maart 2015 "Parochies sturen paus hun noodkreet"

Klik hier voor een artikel in het Nederlands Dagblad van 5 maart 2015 “Bisschoppen juist eensgezind over fusies” Kardinaal Wim Eijk ligt onder vuur vanwege zijn krimpbeleid in het aartsbisdom Utrecht (ND 21 februari). Maar het is vooral de toon die de muziek maakt. Inhoudelijk koersen de bisschoppen op hetzelfde resultaat aan.

Klik hier voor een artikel in het Katholiek Nieuwsblad van 5 maart 2015 "Aartsbisdom weerspreekt 'misverstanden over kerksluiting'

Klik hier voor een artikel in het Katholiek Nieuwsblad van 27 februari 2015 “Sluiten of gesloten worden”. Het verzet tegen Eijk gaat uiterlijk wel om kerkgebouwen, maar feitelijk om een oudere ideologische strijd tegen de ‘priesterkerk’ met de Eucharistie als bron en hoogtepunt van het kerkelijk leven

Pastorale brief Mgr. de Korte in Osservatore Romano
Geluiden uit Nederlandse kerkprovincie bereiken ook het Vaticaan. Klik hier voor een artikel in het Katholiek Nieuwsblad van 11 februari 2015  “Pastorale brief mgr. de Korte in Osservatore Romano”. Een citaat uit zijn brief: “In ons diocesane pastorale beleidsplan spreken wij van bestuurlijke schaalvergroting maar tegelijkertijd ook over pastorale schaalverfijning. Tot 2018 worden onze 80 geloofsgemeenschappen ondergebracht in 19 nieuwe parochies. Van harte hoop ik dat zoveel mogelijk van de 80 geloofsgemeenschappen in stand blijven. Ook zonder eigen kerkgebouw kan een vitale katholieke gemeenschap functioneren. Bijvoorbeeld door samenwerking met een plaatselijke protestantse gemeente of gebruik te maken van een aula van een school. Om dat te realiseren wordt de komende jaren nieuw missionair beleid cruciaal.”
Klik hier voor de hele brief van Mgr. de Korte

Klik hier voor een artikel in Tubantia van 25-2-15 “Vice-voorzitter Enschedees parochiebestuur vindt discussie over kerksluiting beschamend”"De discussie in het aartsbisdom Utrecht over kerksluiting dreigt te verworden tot een nogal beschamende vertoning. Het demoniseren van de tegenstander brengt een evenwichtige oplossing niet dichterbij."

Klik hier voor een publicatie van RTV Oost van 24 februari 2015 "Onrust over toekomstvisie parochiebestuur". In de Plechelmusparochie in Oldenzaal zijn alle 9 geloofsgemeenschappen in verzet gekomen tegen hun parochiebestuur. "Dit is vernietiging van vitale geloofsgemeenschappen. Alles wordt afgebroken voor die ene priester, die ene kerk, die ene geldbuidel". De Mariakerk en de Drie-eenheidserk zagen af van de landelijke actie Kerkbalans. "Want waarom zou je geven als je eigen kerk kerk dichtgaat?"

Klik hier voor een artikel in de Telegraaf van 23 februari 2015 "Kloof tussen Eijk en andere bisschoppen". "Uit honderden brieven die naar paus Franciscus worden gestuurd over het opdoeken van vele tientallen parochies in het aartsbisdom Utrecht blijkt een groeiende kloof tussen kardinaal Eijk en andere bisschoppen. De kern van die brieven is: ‘paus roep Eijk tot de orde’. De Groot: “Kardinaal Eijk heeft geen idee wat hij aanricht. Hij stuurt als herder het grootste deel van zijn kudde het bos in en blijft achter in de veilige stal met enkele van zijn favoriete schapen.”

Klik hier voor een essay in Trouw van 22 februari 2015 "Franciscus, de overschatte paus" waarin Antoine Bodar ongezouten en felle kritiek levert op paus Franciscus. Lees hier ook de inmiddels meer dan 144 grotendeels verontwaardigde reacties op zijn verhaal. De grote vraag, die in de afgelopen dagen al in meerdere RTV-interviews aan Bodar is gesteld bijft: "Waarom zo fel. Waarom nu. Wat wil je hiermee bereiken?" Helaas zonder bevredigende antwoord. Dat blijft dus gissen.

Klik hier voor een uitgebreid artikel in het Nederlands Dagblad van 21 februari 2015 met interviews vanuit verschillende richtingen onder de titel: "De sfeer in het aartsbisdom is om te snijden".

Klik hier voor een artikel in Trouw van 20 februari 2015 "Kardinaal Eijk sluit kerken "met pijn in het hart"

Klik hier voor een artikel in het Reformatorisch Dagblad van 18 feruari 2015 “Bisdom Utrecht wil geen gesprek met protestbeweging” Het rooms-katholieke aartsbisdom Utrecht is niet van plan om te praten met Bezield Verband, de beweging die protesteert tegen de kerksluitingsplannen van kardinaal Eijk.

Klik hier voor een bijna paginagroot artikel in het Katholiek Nieuwsblad van 13 februari 2015 met als titel "Petitie tegen kerksluitingen". Opmerkelijk dat zo'n belangrijke krant aan de rechterkant van het geloofsspectrum ons zo'n ruim podium biedt om onze visie weer te geven.

Klik hier voor een artikel in Trouw van 16-2-15 "Gelders Brummen hoopt op Rome". De vitale geloofsgemeenschap in Brummen heeft het decreet van kardinaal Eijk ontvangen waarmee hun kerk aan de eredienst wordt onttrokken. De gemeenschap legt zich daar niet bij neer, maar gaat in verzet.

Klik hier voor een artikel in het Friesch Dagblad van 16-2-15 "Opnieuw open brief naar kardinaal Eijk"

Klik hier voor een artikel van de hand van Jozef Wissink, (priester en em. hoogeleraar; auteur van de publicatie "De verwoesting van een bisdom. Het masterplan van kardinaal Eik") in het AD van zaterdag 14 februari onder de titel "Kardinaal Eijk heft de gelovigen op"

Klik hier voor een publicatie van RTV Oost van 14 februari 2015 "Het rommelt in het bisdom"

Klik hier voor een artikel in het AD van 14 februari 2015 "Actiegroep: paus moet Eijk vervangen"

Klik hier voor een Ingezonden brief in het Brabants Dagblad van 14-2-15 “Reactie op Mutsaerts

Klik hier voor een artikel in Sallands Dagblad van 13 februari 2015 "Sallandse kritiek op sombere visie kardinaal Eijk

Klik hier voor een artikel in Sallands Dagblad van 13 februari 2015 "Broeklandse schrijft brief aan kardinaal Eijk"

Klik hier voor een opmerkelijk artikel in Stentor Sallands Dagblad van 13 februari 2015 “Geef bisschop Eijk geen gelijk” . Hierin wenden pastoor, parochiebestuur, pastoraal team en vertegenwoordigers van 9 lokale geloofsgemeenschappen zich 'bevangen door gevoelens van ongeloof, ongerustheid en zorg over de toekomst van de Kerk die hen zo dierbaar is' tot kardinaal Eijk met het verzoek om ruimte, tijd én ondersteuning bij het werken aan 'nieuwe vormen van beleven van het geloof en samenwerking tussen de geloofsgemeenschappen'

Klik hier voor een artikel van RTV Oost van 12-2-15 “Honderden aanmeldingen voor protest oud-notaris Wim Gaalman uit Rossum tegen 'afbraak bisdom'”

Klik hier voor een artikel op de website van het Eindhovens Dagblad van 12-2-15 “Nieuwe noodkreet aan de paus van katholieken over parochiefusies”

Klik hier voor een publicatie Omroep Gelderland van 11-2-15 "Oproep Gelderse katholieken aan kardinaal Eijk: stop met kerksluiting"

Klik hier voor een artikel in het Reformatorisch Dagblad van 11-2-15 “Bezield Verband in RKK vraagt paus om hulp rond kerksluiting”. In de petitie, die sinds woensdag te ondertekenen is op bezieldverband-
utrecht.nl, richt de groep zich „in diepe bezorgdheid” tot de paus „over het catastrofale proces dat zich voltrekt in de Nederlandse kerkprovincie waardoor in de komende jaren vele duizenden gelovigen van de RK-kerk vervreemd zullen raken.”

Klik hier voor een artikel  in De Telegraaf van  10 feb 2015 “Noodkreet aan paus om kerksluiting te voorkomen

Klik hier voor een artikel in het Nederlands Dagblad van maandag 9 feb 2015 “Petitie tegen kerksluitingen in aartsbisdom Utrecht” over onze bijeenkomst van zaterdag 7-2-15

Klik hier voor een overzicht van publicaties op de website van Mariënburg.

Klik hier voor een artikel in de NRC van 3 februari 2015 "Opstand teggen kerksluiters"


Verbond van Verontruste Parochianen

Uit verontwaardiging over het massale kerksluitingsbeleid van kardinaal Eijk heeft oud-notaris mr. Wim Gaalman een website opgezet voor “Verontruste Parochianen”. Zijn doel is om een enorme database aan emailadressen te verkrijgen. Saamhorigheid en bemoediging is de leus van vele parochianen, en niet de ontmoediging van vele parochianen en vrijwilligers, die de kardinaal nu ingang heeft gezet. Binnen twee weken heeft hij al meer dan 6.000 volgers met hun e-mailadressen, die hij via zijn blog regelmatig van informatie voorziet. Wij onderhouden als Bezield Verband Utrecht een intensief contact met Wim Gaalman.
Klik hier voor de website www.verontrusteparochianen.nl. Hier kunt u zich aanmelden als steun en om op de hoogte te worden gehouden.

Vicaris Cornelissen in de fout?
Vorige week heeft vicaris Cornelissen tijdens een interview bij RTVOost verteld over zijn ervaringen met de kerkensituatie in Apeldoorn, die als voorbeeld zou mogen dienen voor een harmonieuze oplossing voor de problematiek van te weinig priesters, te weinig geld en te weinig kerkbezoekers.

Hoe verschillend een beleving kan zijn is te lezen in de reactie die Corné de Haan uit Apeldoorn gaf bij zijn steunbetuiging aan onze “Noodkreet aan paus Franciscus”. Een kort citaat uit zijn reactie:
"Als voormalig bestuurder van de St. Victorparochie in Apeldoorn heb ik ervaren hoe onze welvarende financieel gezonde parochie door het overkoepelende parochiebestuur vakkundig werd geplunderd en ontmanteld om een andere locatie ( het huidig eucharistisch centrum) overeind te houden.

Klik hier om verder te lezen over dit opmerkelijke verschil op de blog van Verontruste Parochianen.

Klik hier voor het videofragment waarin vicaris Cornelissen zijn mening geeft.